Inovação para a Agricultura

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 Projetos de Bioeconomia

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ArtiSaneFood - Innovative Bio-interventions and Risk Modelling Approaches for Ensuring Microbial Safety and Quality of Mediterranean Artisanal Fermented Foods

Entidade líder do projeto: ArtiSaneFood - Innovative Bio-interventions and Risk Modelling Approaches for Ensuring Microbial Safety and Quality of Mediterranean Artisanal Fermented Foods
Responsável pelo projeto: ArtiSaneFood - Innovative Bio-interventions and Risk Modelling Approaches for Ensuring Microbial Safety and Quality of Mediterranean Artisanal Fermented Foods
Site do projeto: http://www.ipb.pt/artisanefood/#about
Parceiros:

University of Cordoba; Eastern Regional Research Center (ERRC) of the USDA Agricultural Research Service; Agricultural University of Athens (AUA); Centre National Interprofessionnel de l'Economie Laitière – France; French Agency for Food, Environmental and Occupational Health & Safety; Ibn Zohr University (UIZ) – Morocco; University of Bologna; University of Manouba; University of Oran – Algeria

Breve descrição:

O objetivo deste projeto é desenvolver estratégias de bio-intervenção eficientes, critérios de processo aprimorados, esquemas de monitorização e amostragem e uma ferramenta  TIC de apoio à decisão de segurança alimentar de fácil utilização para produtores de alimentos artesanais participantes, visando a redução e controle de  patógenos transmitidos por alimentos fermentados artesanais de carne ou laticínios (como a Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Escherichia coli (STEC), Staphylococcus aureus), produzidos na região mediterrânea de Portugal, Espanha, Itália, Grécia, Marrocos, Tunísia e Algeria.